Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Cukkini töltve

Nagyon szép cukkinket vásároltam a piacon azzal az előre megfontolt szándékkal, hogy egy ráérős reggelen kiváló kiegészítői lesznek majd egy tojásrántottának. Végül másképpen lett. Reggelire nem készült tojásrántotta, ráérősnek se volt mondható éppen a reggel, így a cukkinik más formában kerültek a tányérra.

cukkini laktózmentes sajt barnarizs tejföl tojás olaj majonéz remulád cukkini remulád parmezán parmezán forgács reszelt parmezán sonkahagyma kókuszzsír mustár citromlé só bors

Parmezános töltött cukkini, cukkini remuláddal

Hozzávalók

A töltött cukkinhez

  • 2 db közepes cukkini
  • 25 dkg darált pulyka
  • 10 dkg barnarizs
  • 5 dkg laktózmentes sajt
  • 1 db tojás
  • 2 db közepes sonkahagyma
  • 1 evőkanál tejföl
  • egy kevés kókuszzsír
  • curry
  • bors
  • egy kevés parmezán forgács vagy reszelt parmezán

A cukkini remuládhoz

  • 2 db tojás sárgája
  • 2 dl olaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál tejföl
  • citromlé
  • cukkini velő (a cukkini magnélküli belseje)

Elkészítése

A barnarizst kókuszzsíron megpirítjuk, majd sós, currys vízben megfőzzük. A sózott, borsozott  darált pulykát az apróra vágott kókuszzsíron megpirított sonkahagymán félkészre pirítjuk. A félkészre pirított húst összekeverjük a megfőzött rizzsel, az apró kockákra vágott sajttal, egy egész tojással. Izlés szerint fűszerezzük. A cukkinikat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk, a belsejüket amennyire lehet kikaparjuk. A kikapart cukkini velőt félretesszük a remulád mártáshoz.

cukkini laktózmentes sajt barnarizs tejföl tojás olaj majonéz remulád cukkini remulád parmezán parmezán forgács reszelt parmezán sonkahagyma kókuszzsír mustár citromlé só borsA töltelékkel a cukkinit megtöltjük és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütés vége előtt a tölteléket megszórjuk a parmezánnal és így fejezzük be a sütést. 

Amíg a töltött cukkini sül, addig elkészítjük a cukkini remulád mártást.

A cukkini velőt kisebb darabokra aprítjuk, sózzuk, egy kicsit állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk. A kinyomkodott cukiini velőt ezután egy kevés zsiradékon megpirítjuk. 
A két tojás sárgáját összekeverjük a mustárral és folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk az olajat. Tulajdonképpen egy majonézt készítünk, majd az elkészített majonézhez hozzáadjuk a tejfölt, a pirított cukkinit és a citromlevet, izlés szerint.

cukkini laktózmentes sajt barnarizs tejföl tojás olaj majonéz remulád cukkini remulád parmezán parmezán forgács reszelt parmezán sonkahagyma kókuszzsír mustár citromlé só borsA töltött cukkiniket félbevágjuk és a cukkinis remuláddal, esetleg bébispenóttal tálaljuk.

Tipp: A tölteléket ízlés szerint változtathatjuk.
 

#barnakonyhaja ...folytatása következik...

0 Tovább

A Konyhafőkökben készítettem: Pirított garnéla

A Konyhafőnök című műsor 4. heti elődöntőjében szerdán, az első feladat a séf által adott fő alapanyag, az ostoros, csíkos garnéla kreatív felhasználása volt.

Az ízek jók lettek, de a tálalásban talált hiányosságokat a zsűri.

bulgur ostoros csíkos garnéla hagyma só paradicsom uborka színes kaliforniai paprika málnaecet citrom olaj kakukkfű bazsalikom vaj fokhagyma A KonyhafőnökPirított garnéla hideg bulgursalátával

Hozzávalók:

  • bulgur
  • ostoros csíkos garnéla
  • hagyma
  • paradicsom
  • uborka
  • színes kaliforniai paprikák
  • málnaecet
  • citrom
  • olaj
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • vaj
  • fokhagyma

Elkészítése:

A bulgurt forró olajon üvegesre pirítjuk, felöntjük vízzel, egy egész hagymát beleteszünk a főzővizébe, sózzuk és készre főzzük. Miután megfőtt, lehűtjük. Paradicsomot, uborkát, színes kaliforniai paprikákat kis kockákra aprítjuk és a lehűtött bulgurral összekeverjük. Málnaecettel, citromlével, olajjal, kakukkfűvel, bazsalikommal ízlés szerint ízesítjük, majd félretesszük.

bulgur ostoros csíkos garnéla hagyma só paradicsom uborka színes kaliforniai paprika málnaecet citrom olaj kakukkfű bazsalikom vaj fokhagyma A KonyhafőnökA rák páncélját eltávolítjuk, forró olajon megpirítjuk, a bulgur főzőlevével felöntjük. Vaj hozzáadása mellett szósszá redukáljuk. Az egész garnélákból a bélcsatornát eltávolítjuk és hurkapálcára felszúrjuk, hogy a sütésnél egyenes maradjon. A zúzott fokhagymát olajon megfuttatjuk, majd a fokhagyma darabok eltávolítása után a garnélát készre pirítjuk. Tálaláskor hideg bulgursaláta ágyat készítünk, melyre ráhelyezzük az egész garnélákat, miután a hurkapálcikákat eltávolítottuk belőlük. Az elkészült szószt kis tálban a tányér mellé kínáljuk.

bulgur ostoros csíkos garnéla hagyma só paradicsom uborka színes kaliforniai paprika málnaecet citrom olaj kakukkfű bazsalikom vaj fokhagyma A KonyhafőnökA versenyben az ételt Fördős Zé értékelte.
Az értékelés megtekinthető itt: https://www.facebook.com/barnakonyhaja/videos/342032576139670/

0 Tovább

Diétás vacsora

Attila hívta fel a figyelmemet a következő ételre. Az eredeti receptet egy kicsit átalakítottam, de a diétássága nem változott. :-)

A vacsorához én salátával tálaltam, de bármilyen más körettel is tálalható.

lencse csirkemell gyömbér fokhagyma só szívsaláta joghurt olíva olaj vörös áfonya mozarella

Lencsés fasírt salátával

Hozzávalók

A fasírthoz:

  • 50 dkg darált csirkemell
  • 10 dkg lencse (száraz)
  • fűszerek ízlés szerint (fokhagyma, gyömbér, garam masala, szárított chilipaprika, bors, só)
  • 1/2 dl olíva olaj
  • 5 ek kókusz zsír a sütéshez 

A salátához:

  • 2 fej szívsaláta
  • 1 csomag mozzarella
  • 5 evőkanál joghurt
  • olívaolaj
  • 3 evőkanál aszalt vörös áfonya

Elkészítése:

  1.  A lencsét 10 percig párolom, majd megdarálom és a darált csirkemellhez adom. Ízlés szerint fűszerezem és hozzáadom az olíva olajat.
  2. Az egészet jól összekeverem, majd vizes kézzel egyforma pogácsákat készítek belőlük.
  3. A forró kókusz zsírban megsütőm a húspogácsákat.
  1. A szívsalátákat leveleire szedem, megmosom és a zöldség centrifugával megszárítom őket.
  2. Egy tálba beleteszem a joghurtot, az olíva olajat és a sót.
  3. Jól összekeverem és azután beleforgatom a leszáríított salátaleveleket.
  4. Ezután megszórom az apróra tépett mozzarellával és az apróra vágott vörös áfonyával. 

Tippek:

A száraz lencse helyett lehet használni konzerv lencsét is. Azt nem kell párolni.

Én keleties ízű fasírtot szerettem volna készíteni, de ízlés szerint bármilyen fűszerezéssel elkészíthető.

Kövess a https://www.facebook.com/barnakonyhaja és/vagy a https://instagram.com/barnakonyhaja/ oldalon!

#barnakonyhaja 

0 Tovább

Hűvös őszi délutánokra

Egy gyorsan összeállítható, nagyon egyszerű sütemény következik. Valószínűleg gyorsan el fog fogyni. Érdemes bátran kísérletezni a fűszerezéssel.

Alma körte rízsliszt olívaolaj szerecsndió fahéj szegfűszeg tojás barnacukor só sütőpor szódabikarbóna

Illatos-joghurtos almatorta

Hozzávalók:

  • 30 dkg rízsliszt
  • 15 dkg nádcukor vagy barnacukor
  • 3 db tojás
  • 4 db alma
  • 3,5 dl joghurt
  • 1,5 dl olívaolaj vagy dióolaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió, őrölt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 db narancs, reszelt héja
  • porcukor (a tetejére) ízlés szerint
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A tojásokat és a cukrot habosra keverem, majd hozzáadom a joghurtot és olajat.
  2. Az almákat megpucolom, kockára vágom és a joghurtos masszába teszem.
  3. A száraz anyagokat összeszitálom, összekeverem, belereszelem a narancshéjat, majd belekeverem a joghurtos masszába.
  4. A masszát egy sütőpapírral kibélelt, kiolajozott kb. 23 cm-es, kapcsos sütőformába öntöm.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben, 55-60 percig sütöm.

Tippek:

Érdemes kipróbálni más őszi gyümölccsel is.

Kövess a https://www.facebook.com/barnakonyhaja és/vagy a https://instagram.com/barnakonyhaja/ oldalon!

#barnakonyhaja 

0 Tovább

Bögrés sütis reggel a munkahelyen

Vannak munkahelyek, ahol van konyha vagy teakonyha, ahol a kollégák elkészíthetik a reggelijüket, a teájukat, a kávéjukat vagy megmelegíthetik, megehetik a hozott vagy rendelt ebédjüket. Az ilyen konyhák hol jól, hol kevésbé jól felszereltek, de általában mindegyikben van hűtő, vízforraló, mikro. (+ rengeteg mársenkisemtudjahogykié műanyag doboz) Az én munkahelyemen is éppen ilyen konyhák vannak.

Azt vettem észre, hogy reggel érkezés után a kollégák egy része a konyhába megy. Beteszi a hűtőbe a hozott ebédjét, elkészíti a reggeli teáját, kávéját vagy éppen megreggelizik és egyfajta "mikró" közösségi életet él ott azalatt a pár perc alatt amit ott tölt.  

Régóta foglalkoztatott már, hogy hogyan lehetne valamit egyszerűen, könnyen, esetleg közösen elkészíteni egy ilyen konyhában a mikro segítségével. Nem titkoltan közösség építő szándékkal, több kolléga bevonásával. 

A mostani "bögrés-mikrós sütis reggel" egy ilyen kísérlet volt.

zabpehelyliszt eritrit édesítő tej kakaó olaj tojás mikró bögre narancslé

A FB-on létrehoztam egy eseményt. A jelentkezőknek egy bögrét és egy tojást kellett magukkal hozni. Most a többi alapanyagot én hoztam. (Némi szervezéssel vagy a cég bevonásával ez a költség is szétosztható.)

Előzetesen 25-en jelezték, hogy eljönnek. Nem számítottam ekkora érdeklődésre. Izgatottan, de felkészülten várom az eseményt. Kíváncsian várom a visszajelzéseket.

Ha sikeres lesz a kezdeményezés, akkor más, hasonló projecteket is fogok indítani.

Végül, de nem utolsó sorban következzen a recept!

Hozzávalók:

  • 1 db bögre
  • 4 csapott evőkanál zabpehelyliszt
  • 3 csapott evőkanál eritrit
  • 2 csapott evőkanál zsírszegény főző kakaópor
  • 1 késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj (pl.: dióolaj)
  • 2 evőkanál tej

Elkészítése:

  1. A bögrébe beleteszem a száraz alapanyagokat és alaposan összekeverem őket.
  2. Ráütöm a tojást és hozzáadom a nedves elemeket.
  3. Egy villával vagy kanállal az egészeg jól összekeverem.
  4. Mikróba teszem és 750W teljesítményen 3 perc alatt elkészítem.
  5. Ezután még kb. 30 másodpercig a mikróban pihentetem.

Tippek:

Ha az alaprecepten egy kicsit változtatunk vagy még kiegészítjük azt néhány hozzávalóval, akkor egészen különleges bögrés sütiket készíthetünk.

Például:

  • Az alap receptben a tej lecserélhető narancslére.
  • Néhány szem áfonyát vagy felezett meggyet vagy apróra vágott szilvát is tehetünk a masszába.
  • Ha szeretjük a fahéjjas ízeket, akkor adjunk egy keveset a masszához.
  • Az elkészült sütit tálalhatjük öntettel vagy lekvárral is.

#barnakonyhaja ...folytatása következik...

0 Tovább
«
12

Barna konyhája

blogavatar

Sütés, főzés, "egészséges" ételek, hobbi, alkotások, élmények, #barnakonyhaja #barnafőz #barnasüt

Címkefelhő

tojás (13),citrom (6),(6),eritrit (5),paradicsom (4),zabpehelyliszt (4),A Konyhafőnök (4),zabpehely (4),joghurt (4),sütőpor (4),fokhagyma (3),sajt (3),hagyma (3),cukkini (3),zsírszegény túró (3),fahéj (3),kakaó (3),olaj (3),csirkemell (3),fehérrépa (3),vaj (3),erdeigyümölcs (2),tej (2),Alma (2),krémsajt (2),szilva (2),egészséges étel (2),bors (2),saláta (2),sárgarépa (2),natúr joghurt (2),lilahagyma (2),uborka (2),xilit (2),dió (2),mozarella (2),szódabikarbóna (2),bazsalikom (2),leveles tészta (2),petrezselyem (2),túró (2),sütemény (2),mák (2),brokkoli (2),gyömbér (2),masnap (2),karfiol (2),palacsinta (2),szívsaláta (1),túrókrém (1),édesség (1),olíva olaj (1),Barna konyhája (1),vörös áfonya (1),mogyoró tej (1),egészséges (1),sovány túró (1),kókuszliszt (1),másnap (1),trappista sajt (1),csiperkegomba (1),zsírszegény főző kakaópor (1),liga margarin (1),amerikai palacsinta (1),laktózmentes tej (1),garnéla (1),túrótorta (1),liszt mentes (1),kókusz tej (1),málnaecet (1),barnarizs (1),tejföl (1),majonéz (1),laktózmentes sajt (1),#barnakonyhaja (1),darált mák (1),#barnasüt (1),remulád (1),cukkini remulád (1),kókuszzsír (1),mustár (1),citromlé (1),sonkahagyma (1),reszelt parmezán (1),parmezán (1),parmezán forgács (1),málna (1),eper (1),bulgur (1),ostoros csíkos garnéla (1),színes kaliforniai paprika (1),szőlő (1),libamell (1),bébispenót (1),feketeretek (1),lencse (1),kakukkfű (1),zsírszegény kakaó (1),vanília (1),zsemlemorzsa (1),jégkáposzta (1),lepényhal (1),zeller (1),risottó (1),keksz (1),feta sajt (1),tonhal (1),bagett (1),mediterrán (1),virsli (1),lecsó (1),paprika (1),penne (1),füstölt sajt (1),kacsa (1),édesburgonya (1),füstölt sonka (1),tejszín (1),oliva olaj (1),szerecsendió (1),öntet (1),fasírt (1),alma (1),csomagolás (1),doboz (1),almarózsa (1),sajtos tészta (1),zsíros kenyér (1),tojásrántotta (1),fehérje (1),parradicsom (1),sonka (1),sós sütemény (1),piskóta (1),kocka (1),uzsonna (1),tízórai (1),cékla (1),kacsamell (1),stevia (1),muffin (1),sütőtök (1),kezdetek (1),étcsokoládés szója drazsé (1),menta (1),étcsokoládé (1),csokoládé (1),körte (1),barnacukor (1),mazsola (1),szegfűszeg (1),szerecsndió (1),rízsliszt (1),olívaolaj (1),gyümölcs joghurt (1),reggeli (1),narancslé (1),Párizs (1),croissant (1),bögre (1),mikró (1),rozmaring (1),édesítő (1),baugette (1),rosé bor (1),bögrés süti (1),tapasztalat (1),reggel (1),süti (1),vörösbor (1),pékség (1),folyékony édesítő (1)

Utolsó kommentek

Követők

Kiss Barna