Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Konyhafőkökben készítettem: Pirított garnéla

A Konyhafőnök című műsor 4. heti elődöntőjében szerdán, az első feladat a séf által adott fő alapanyag, az ostoros, csíkos garnéla kreatív felhasználása volt.

Az ízek jók lettek, de a tálalásban talált hiányosságokat a zsűri.

bulgur ostoros csíkos garnéla hagyma só paradicsom uborka színes kaliforniai paprika málnaecet citrom olaj kakukkfű bazsalikom vaj fokhagyma A KonyhafőnökPirított garnéla hideg bulgursalátával

Hozzávalók:

  • bulgur
  • ostoros csíkos garnéla
  • hagyma
  • paradicsom
  • uborka
  • színes kaliforniai paprikák
  • málnaecet
  • citrom
  • olaj
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • vaj
  • fokhagyma

Elkészítése:

A bulgurt forró olajon üvegesre pirítjuk, felöntjük vízzel, egy egész hagymát beleteszünk a főzővizébe, sózzuk és készre főzzük. Miután megfőtt, lehűtjük. Paradicsomot, uborkát, színes kaliforniai paprikákat kis kockákra aprítjuk és a lehűtött bulgurral összekeverjük. Málnaecettel, citromlével, olajjal, kakukkfűvel, bazsalikommal ízlés szerint ízesítjük, majd félretesszük.

bulgur ostoros csíkos garnéla hagyma só paradicsom uborka színes kaliforniai paprika málnaecet citrom olaj kakukkfű bazsalikom vaj fokhagyma A KonyhafőnökA rák páncélját eltávolítjuk, forró olajon megpirítjuk, a bulgur főzőlevével felöntjük. Vaj hozzáadása mellett szósszá redukáljuk. Az egész garnélákból a bélcsatornát eltávolítjuk és hurkapálcára felszúrjuk, hogy a sütésnél egyenes maradjon. A zúzott fokhagymát olajon megfuttatjuk, majd a fokhagyma darabok eltávolítása után a garnélát készre pirítjuk. Tálaláskor hideg bulgursaláta ágyat készítünk, melyre ráhelyezzük az egész garnélákat, miután a hurkapálcikákat eltávolítottuk belőlük. Az elkészült szószt kis tálban a tányér mellé kínáljuk.

bulgur ostoros csíkos garnéla hagyma só paradicsom uborka színes kaliforniai paprika málnaecet citrom olaj kakukkfű bazsalikom vaj fokhagyma A KonyhafőnökA versenyben az ételt Fördős Zé értékelte.
Az értékelés megtekinthető itt: https://www.facebook.com/barnakonyhaja/videos/342032576139670/

0 Tovább

A croissant (szó szerint: növekvő holdat jelent :-)) és a baugette (hosszúra nyújtott francia fehér kenyér) hazájában jártunk 1.

A #barnakonyhaja stáb néhány nappal ezelőtt Párizsban járt. Fogadjátok szeretettel ezt a kis képes beszámolót Judittól!

A kissé hosszúra nyúlt utazás után végre elértünk a szállásunkat, amely mellett – a legnagyobb örömünkre – egy pékség üzemelt.

Be is mentünk, hogy körbenézzünk/szagoljunk…

és persze meg is kóstoltuk a croissant.

Vélemény: a croissant nagyon lágy tapintású, foszlós állagú volt. Az íze nem sós, nem édes, egyszerűen vajas. Az illata is leginkább friss vaj illat. Legjobb tépni és falatonként, élvezettel megenni. Egyszerűen tökéletes volt!

Délután az éhségtől hajtva beültünk egy helyi kávézó/büfé komplexumba, ahol frissen készített bruschetta-t (olasz pirítós kenyér) kínáltak. (igaz ez egy tipikus olasz étel, de mivel az ételeket franciául írták ki, így nem akartunk kockáztatni…)

Vélemény: Kicsit sokat kellett várnunk, de megérte… legalábbis annyira éhesek voltunk, hogy azt hiszem megérte :-)

Az egyik fokhagymás, olívaolajos, paradicsomos, bazsalikomos bruschetta volt, ami a maga vega módján elég finom és ízletes volt.

A másik füstölt (pármai) sonkás volt, ami szintén elég finomra sikerült. A kenyér a maga pirítós módján kellőképp roppanós és száraz volt, hogy a feltétek jól érvényesülhessenek rajta.

Ebéd után, hogy bele nem fulladjunk a pirítósba vettünk egy igazi „amerikai csodát” amit már régóta meg szerettem volna kóstolni: zöld címkés Coca-Cola Life-t.

Vélemény: ebben a kólában kevesebb a cukor, helyette sztívia van benne. A hagyományos kólához képest pedig csak kétharmad annyi kalóriát tartalmaz. Az ízén nem igazán érezni a másságát, talán egy kicsit édesebb.

Este megkóstoltuk a pékségnél sütött baugette-t, tejszínes krémsajttal és friss, illatos paradicsommal. Fenséges volt! A baugette kívül ropogós, szinte keménynek tűnő héja alatt belül friss és nagyon puha. A krémsajt lágy, tejszínes íze a friss paradicsommal nagyszerűen passzolt a baugette-hez. Vettünk hozzá egy helyi rosé- és egy vörösbort csak, hogy az összhatás még jobb legyen.

A végére hagytuk – szintén a pékségnél vásárolt – apró epres/krémes tortácskát.

Ezután a vacsora után, szívesen kerekedtünk fel, hogy megnézzük az éjszakai fényeiben pompázó várost.

#barnakonyhaja ...folytatása következik...

0 Tovább

Befolyásoló apróságok

- avagy a mai vacsora inspirációja.

Robi ma délután megosztott egy képet a facebook oldalán. Hithetetlenül szép a hely.  A kép Olaszországban a Manarola Coast -on készült. Már délután azon gondolkoztam, hogy szívesen lennék most a helyébe és én is inkább ott kortyolnám a kávémat.

Később küldött nekem egy fotót (segítve a konyhai fejlődésemet), úgy hiszem a vacsorájáról. Az étel neve Sea bass ravioli (Tengeri sügér ravioli). Én még soha nem ettem ilyet, de ezt a képet látva valamint az előző kép emléke "mediterrán"  érzéseket keltett bennem.

Este Judit feltette a szokásos kérdést: "Nincs valami?" Természetesen #barnakonyhaja -ban valami mindig van, de hogy mi legyen az, az már nem mindig egyszerű feladat. Miközben indultam a konyha felé még meg is kérdezte: "Mi lesz az?". Nem tudom - feleltem, - majd amíg kiérek a konyhába kitalálom.

Tényleg nem is tudtam még akkor, csak a "mediterrán" érzés volt bennem. Végül az itthon talált dolgokból, ez készült:

Vajas, tonhalas pirítós, "mediterrán" salátával

Hozzávalók két főre:

  • 1 db Fit&Well magvas bagett  (bármilyen más, nem édes pékárú is használható)
  • néhány kenésnyi vaj ( én Bords Eve-t használtam, bár az nem vaj...)
  • 1 kis doboz tonhalkonzerv
  • 1 fej lilahagyma
  • 1/2  feta sajt
  • 1/2 uborka
  • 1 paradicsom
  • 10-15 olivabogyó
  • friss bazsalikom levél
  • olivaolaj

Elkészítése:

  1. A lilahagymát megpucolom, apróra vágom és egy tálba teszem.
  2. Hozzáadom a felkockázott feta sajtot és a szintén felkockázott uborkát, paradicsomot.
  3. Meglocsolom egy kevés oliva olajjal és hozzáadom az olivabogyókat.
  4. Rászórom az apróra vágott friss bazsalikomot, enyhén sózom és összekeverem.
  5. A magvas bagettet ferdén felkarikázom. Mindkét oldalát megkenem vékonyan vajjal és mindkét oldalát egy forró serpenyőben egy picit megpirítom.
  6. A megpirított bagett szeletekre ráhalmozom a tonhalat egy kis vajjal vegyítve.
  7. Egy nagy tányérra halmozom a salátát és a tonhalas bagett szeleteket mellé teszem. Az egészet díszítem egy csipetnyi vágott bazsalikom szórással.

Elkészítése 5-10 perc. Azonal fogyasztható. Reggelire, uzsonnára is kiválló.

Köszönöm Robinak az inspirációt!  

#barnakonyhaja ...folytatása következik...

0 Tovább

Nyári színek

Rövid idő alatt (kb 30 perc) elkészíthető egytálétel, a nyarat idéző mediterrán színekben.

Cukkinis, virslis lecsó

Hozzávalók két főre:

  • 1 közepes cukkini
  • 1 pár chilis virsli
  • 1 fej hagyma
  • 1 piros kalifornia paprika
  • 1 zöld kalifornia paprika
  • 1 fél erőspaprika
  • 2 közepes paradicsom
  • bors
  • paprika
  • egy kevés kókusz olaj
  • egy kevés petrezselyem

Elkészítése:

  1. A hagymát apróra vágom és egy serpenyőben a felforrósított olajon megpirítom.
  2. A virsliket hosszában félbevágom, felaprítom és hozzáadom a hagymához. Ezt is megpirítom.
  3. A cukkinit, a paradicsomokat, a paprikákat felkockázom, és ezeket is beledobom a serpenyőbe.
  4. Ízles szerint fűszerezem.  Kb 1/2 dl vizet öntök hozzá és lefedve puhára párolom.
  5. Tálaláskor egy kis tépett petrezselyemmel díszítem.

#barnakonyhaja ...folytatása következik...

0 Tovább

Barna konyhája

blogavatar

Sütés, főzés, "egészséges" ételek, hobbi, alkotások, élmények, #barnakonyhaja #barnafőz #barnasüt

Címkefelhő

tojás (13),citrom (6),(6),eritrit (5),paradicsom (4),zabpehelyliszt (4),A Konyhafőnök (4),zabpehely (4),joghurt (4),sütőpor (4),fokhagyma (3),sajt (3),hagyma (3),cukkini (3),zsírszegény túró (3),fahéj (3),kakaó (3),olaj (3),csirkemell (3),fehérrépa (3),vaj (3),erdeigyümölcs (2),tej (2),Alma (2),krémsajt (2),szilva (2),egészséges étel (2),bors (2),saláta (2),sárgarépa (2),natúr joghurt (2),lilahagyma (2),uborka (2),xilit (2),dió (2),mozarella (2),szódabikarbóna (2),bazsalikom (2),leveles tészta (2),petrezselyem (2),túró (2),sütemény (2),mák (2),brokkoli (2),gyömbér (2),masnap (2),karfiol (2),palacsinta (2),szívsaláta (1),túrókrém (1),édesség (1),olíva olaj (1),Barna konyhája (1),vörös áfonya (1),mogyoró tej (1),egészséges (1),sovány túró (1),kókuszliszt (1),másnap (1),trappista sajt (1),csiperkegomba (1),zsírszegény főző kakaópor (1),liga margarin (1),amerikai palacsinta (1),laktózmentes tej (1),garnéla (1),túrótorta (1),liszt mentes (1),kókusz tej (1),málnaecet (1),barnarizs (1),tejföl (1),majonéz (1),laktózmentes sajt (1),#barnakonyhaja (1),darált mák (1),#barnasüt (1),remulád (1),cukkini remulád (1),kókuszzsír (1),mustár (1),citromlé (1),sonkahagyma (1),reszelt parmezán (1),parmezán (1),parmezán forgács (1),málna (1),eper (1),bulgur (1),ostoros csíkos garnéla (1),színes kaliforniai paprika (1),szőlő (1),libamell (1),bébispenót (1),feketeretek (1),lencse (1),kakukkfű (1),zsírszegény kakaó (1),vanília (1),zsemlemorzsa (1),jégkáposzta (1),lepényhal (1),zeller (1),risottó (1),keksz (1),feta sajt (1),tonhal (1),bagett (1),mediterrán (1),virsli (1),lecsó (1),paprika (1),penne (1),füstölt sajt (1),kacsa (1),édesburgonya (1),füstölt sonka (1),tejszín (1),oliva olaj (1),szerecsendió (1),öntet (1),fasírt (1),alma (1),csomagolás (1),doboz (1),almarózsa (1),sajtos tészta (1),zsíros kenyér (1),tojásrántotta (1),fehérje (1),parradicsom (1),sonka (1),sós sütemény (1),piskóta (1),kocka (1),uzsonna (1),tízórai (1),cékla (1),kacsamell (1),stevia (1),muffin (1),sütőtök (1),kezdetek (1),étcsokoládés szója drazsé (1),menta (1),étcsokoládé (1),csokoládé (1),körte (1),barnacukor (1),mazsola (1),szegfűszeg (1),szerecsndió (1),rízsliszt (1),olívaolaj (1),gyümölcs joghurt (1),reggeli (1),narancslé (1),Párizs (1),croissant (1),bögre (1),mikró (1),rozmaring (1),édesítő (1),baugette (1),rosé bor (1),bögrés süti (1),tapasztalat (1),reggel (1),süti (1),vörösbor (1),pékség (1),folyékony édesítő (1)

Utolsó kommentek

Követők

Kiss Barna