Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bögrés sütis reggel a munkahelyen

Vannak munkahelyek, ahol van konyha vagy teakonyha, ahol a kollégák elkészíthetik a reggelijüket, a teájukat, a kávéjukat vagy megmelegíthetik, megehetik a hozott vagy rendelt ebédjüket. Az ilyen konyhák hol jól, hol kevésbé jól felszereltek, de általában mindegyikben van hűtő, vízforraló, mikro. (+ rengeteg mársenkisemtudjahogykié műanyag doboz) Az én munkahelyemen is éppen ilyen konyhák vannak.

Azt vettem észre, hogy reggel érkezés után a kollégák egy része a konyhába megy. Beteszi a hűtőbe a hozott ebédjét, elkészíti a reggeli teáját, kávéját vagy éppen megreggelizik és egyfajta "mikró" közösségi életet él ott azalatt a pár perc alatt amit ott tölt.  

Régóta foglalkoztatott már, hogy hogyan lehetne valamit egyszerűen, könnyen, esetleg közösen elkészíteni egy ilyen konyhában a mikro segítségével. Nem titkoltan közösség építő szándékkal, több kolléga bevonásával. 

A mostani "bögrés-mikrós sütis reggel" egy ilyen kísérlet volt.

zabpehelyliszt eritrit édesítő tej kakaó olaj tojás mikró bögre narancslé

A FB-on létrehoztam egy eseményt. A jelentkezőknek egy bögrét és egy tojást kellett magukkal hozni. Most a többi alapanyagot én hoztam. (Némi szervezéssel vagy a cég bevonásával ez a költség is szétosztható.)

Előzetesen 25-en jelezték, hogy eljönnek. Nem számítottam ekkora érdeklődésre. Izgatottan, de felkészülten várom az eseményt. Kíváncsian várom a visszajelzéseket.

Ha sikeres lesz a kezdeményezés, akkor más, hasonló projecteket is fogok indítani.

Végül, de nem utolsó sorban következzen a recept!

Hozzávalók:

  • 1 db bögre
  • 4 csapott evőkanál zabpehelyliszt
  • 3 csapott evőkanál eritrit
  • 2 csapott evőkanál zsírszegény főző kakaópor
  • 1 késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj (pl.: dióolaj)
  • 2 evőkanál tej

Elkészítése:

  1. A bögrébe beleteszem a száraz alapanyagokat és alaposan összekeverem őket.
  2. Ráütöm a tojást és hozzáadom a nedves elemeket.
  3. Egy villával vagy kanállal az egészeg jól összekeverem.
  4. Mikróba teszem és 750W teljesítményen 3 perc alatt elkészítem.
  5. Ezután még kb. 30 másodpercig a mikróban pihentetem.

Tippek:

Ha az alaprecepten egy kicsit változtatunk vagy még kiegészítjük azt néhány hozzávalóval, akkor egészen különleges bögrés sütiket készíthetünk.

Például:

  • Az alap receptben a tej lecserélhető narancslére.
  • Néhány szem áfonyát vagy felezett meggyet vagy apróra vágott szilvát is tehetünk a masszába.
  • Ha szeretjük a fahéjjas ízeket, akkor adjunk egy keveset a masszához.
  • Az elkészült sütit tálalhatjük öntettel vagy lekvárral is.

#barnakonyhaja ...folytatása következik...

0 Tovább

Őszi varázslat

Úgy tűnik, hogy végérvényesen itt az ősz. Ma délben még fürdőzhettünk a napfényben, de holnaptól a szürke ég lesz jellemző az elkövetkezendő napjainkra.

Szeretem amikor a sütőből a fahéj és a szilva illata árad és ez a nehéz illat egyértelműen az ősz illata számomra.

Alma zabpehely szilva tojás citrom dió fahéj

Almás-szilvás zabpelyhes sütemény

Hozzávalók:

Alma zabpehely szilva tojás citrom dió fahéj

Elkészítése:

  1. Az almákat egy nagy tálba reszelem és hozzáadom az apróra vágott szilvákat.
  2. A citrom levét kifacsarom és a 4 kávéskanál fahéjjal együtt hozzáadom a gyümölcsökhöz.
  3. A tojásokat felverem, egy kicsit sózom és hozzáadom a többihez.
  4. A zabpelyhet és az apróra vágott diót is hozzáadom, néhány csepp folyékony édesítővel édesítem. Jól összeforgatom és 5-10 percig állni hagyom.
  5. A Rámával kikent tepsibe beleöntöm a masszát és elegyengetem.
  6. A tetejére apróra vágott diót és mazsolát szórok. Ezeket belenyomom a masszába.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütöm (tűpróba).
  8. Ha elkészült hagyom kihülni, majd felszeletelem.

Elkészítési idő kb. 20-25 perc előkészület + sütés.

#barnakonyhaja ...folytatása következik...

0 Tovább

Egyszerű "kímélő" sütemény - Judit kedvence

Ennek a süteménynek az elkészítése egyszerű és mindössze néhány alapanyag szükséges hozzá.
 

túró mák kocka sütemény citrom piskóta tojás

Edit, aki már kóstolta azt mondta: "Mindenfele elfogultság nélkül isteni!!!  A legjobban a reszelt citromhéj íze tetszett, ahogyan "meglepte" az embert az édes túrós tészta után. Se túl édes, se túl savanyú... Nagyon finom volt!"

Túrós-mákos kocka

Hozzávalók hat nagyobb kockához:

 A piskótához

  • 4 db közepes méretű tojás
  • 80 g xilit vagy ennek megfelelő más édesítő
  • 80 g darált mák
  • egy csipet só
  • késhegynyi szódabikarbóna

A túrókrémhez

  • 400 g zsírszegény túró
  • 5 evőkanál natúr joghurt
  • néhány csepp folyékony édesítő (ízlés szerint)
  • néhány csepp vaníliaaroma vagy őrölt vanília
  • fél citrom reszelt héja

A díszítéshez

  • egy kevés darált mák
  • fél citrom vagy lime reszelt héja

Elkészítése:

A piskóta tészta készítése

  1. A szétválasztott tojások sárgáját az édesítővel kihabosítom.
  2. A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verem.
  3. A mákot és a szódabikarbónát összekeverem.
  4. A fehérjehabba beleforgatom a kihabosított tojássárgáját és a szódabikarbónás mákot.
  5. Az így elkészített piskóta masszát egy kb. 20 x 24 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe töltöm és elegyengetem.
  6. 180 fokos, előmelegített sütőben 15 percig (tűpróba) sütöm.
  7. Ha a piskóta tészta megsült félreteszem hülni.

Amíg a tészta sül, addig összeállítom a túrókrémet

  1. A krém hozzávalóit egy tálba összeöntöm és botmixerrel krémesítem. (annál jobb lesz a krém, minnél jobban sikerül a túrót krémes állagúra készíteni)

A krémes állagot light krémsajt hozzáadásával lehet még fokozni. (Én nem tettem hozzá.)

A sütemény összeállítása

  1. A kihült piskótalapot keresztben kettévágom. (A hosszabbik oldalára merőlegesen.)
  2. Az így kapott kb. 20 x 12 cm-es lapokat vízszintesen elvágom.
  3. A négy piskótalapot egyenként megkenem a túrókrémmel. (Érdemes egyenletesen elosztani a krémet a lapokra. Ha marad, akkor azt a tetejére teszem.)
  4.  A megkent piskótalapokat egymásra helyezzük és kis időre a hűtőbe teszem. (Én a gyorsabb hűtés miatt kb 15 percre a mélyhűtőbe tettem.)
  5. A hűtőből kivéve a széleket levágom és felkockázom.

Azonnal fogyasztható..., de a hűtőbe visszatéve, tovább hűtve még finomabb.
 

#barnakonyhaja ...folytatása következik...

0 Tovább

Első bejegyzés

Néhány hónappal ezelőtt még nem gondoltam volna, hogy ezeket a sorokat írom, de most mégis...

Soha nem mozogtam teljesen idegenként a konyhában, mert érdekes módon mindig volt otthon valami olyan teendő, amit édesanyám szerint én is el tudtam végezi, de nem éreztem késztetést arra, hogy egyhuzamban hosszabb időt töltsek ott aktívan.
Arra meg még véletlenül se, hogy ilyenekről írjak.

Az élet 2005 környékén egyebek mellett rákényszerített arra is, hogy kitörjek a zsíros kenyér - tojásrántotta - sajtostészta készítés ismeretének és gyakorlatának bűvköréből és elkészítsek másféle főzéssel vagy sütéssel készült ételeket is.
Arra nem emlékszem, hogy mi volt az első "komolyabb" étel amit az asztalra tettem, de ma már örömmel tölt el, ha alkothatok valamit.

Szívesen kísérletezem. Számomra nem csak az a fontos, hogy mi kerül az asztalra de az is, hogy hogyan. Ahogyan tapasztalom ez nem csak nekem öröm, hanem azoknak is akik megkóstolhatják és azoknak is akik láthatják a virtuális téren keresztül.
(Néhányan közülük lehet, hogy majd kóstolni is fogják.)

Köszönöm Juditnak a biztatást és azt, hogy elviseli ezt a nem rég óta kicsúcsosodott mániámat.
Köszönöm a bátorító szavakat és az eddigi és a jövőbeni kritikákat.

Ez a blog a jelenlegi terveim szerint ételek készítéséről, élmények megosztásáról, magam és mások örömére történő publikálásáról szól majd. Hogy ez meddig tart majd és hová jut el, ezt most még nem tudom.

Kezdetnek itt egy fotó. Részlet abból a valódi konyhából ahol a #barnakonyhaja ételek készülnek.

kezdetek zsíros kenyér tojásrántotta sajtos tészta

#barnakonyhaja ...folytatása következik...

0 Tovább
123
»

Barna konyhája

blogavatar

Sütés, főzés, "egészséges" ételek, hobbi, alkotások, élmények, #barnakonyhaja #barnafőz #barnasüt

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

tojás (13),citrom (6),(6),eritrit (5),paradicsom (4),zabpehelyliszt (4),A Konyhafőnök (4),zabpehely (4),joghurt (4),sütőpor (4),fokhagyma (3),sajt (3),hagyma (3),cukkini (3),zsírszegény túró (3),fahéj (3),kakaó (3),olaj (3),csirkemell (3),fehérrépa (3),vaj (3),erdeigyümölcs (2),tej (2),Alma (2),krémsajt (2),szilva (2),egészséges étel (2),bors (2),saláta (2),sárgarépa (2),natúr joghurt (2),lilahagyma (2),uborka (2),xilit (2),dió (2),mozarella (2),szódabikarbóna (2),bazsalikom (2),leveles tészta (2),petrezselyem (2),túró (2),sütemény (2),mák (2),brokkoli (2),gyömbér (2),masnap (2),karfiol (2),palacsinta (2),szívsaláta (1),túrókrém (1),édesség (1),olíva olaj (1),Barna konyhája (1),vörös áfonya (1),mogyoró tej (1),egészséges (1),sovány túró (1),kókuszliszt (1),másnap (1),trappista sajt (1),csiperkegomba (1),zsírszegény főző kakaópor (1),liga margarin (1),amerikai palacsinta (1),laktózmentes tej (1),garnéla (1),túrótorta (1),liszt mentes (1),kókusz tej (1),málnaecet (1),barnarizs (1),tejföl (1),majonéz (1),laktózmentes sajt (1),#barnakonyhaja (1),darált mák (1),#barnasüt (1),remulád (1),cukkini remulád (1),kókuszzsír (1),mustár (1),citromlé (1),sonkahagyma (1),reszelt parmezán (1),parmezán (1),parmezán forgács (1),málna (1),eper (1),bulgur (1),ostoros csíkos garnéla (1),színes kaliforniai paprika (1),szőlő (1),libamell (1),bébispenót (1),feketeretek (1),lencse (1),kakukkfű (1),zsírszegény kakaó (1),vanília (1),zsemlemorzsa (1),jégkáposzta (1),lepényhal (1),zeller (1),risottó (1),keksz (1),feta sajt (1),tonhal (1),bagett (1),mediterrán (1),virsli (1),lecsó (1),paprika (1),penne (1),füstölt sajt (1),kacsa (1),édesburgonya (1),füstölt sonka (1),tejszín (1),oliva olaj (1),szerecsendió (1),öntet (1),fasírt (1),alma (1),csomagolás (1),doboz (1),almarózsa (1),sajtos tészta (1),zsíros kenyér (1),tojásrántotta (1),fehérje (1),parradicsom (1),sonka (1),sós sütemény (1),piskóta (1),kocka (1),uzsonna (1),tízórai (1),cékla (1),kacsamell (1),stevia (1),muffin (1),sütőtök (1),kezdetek (1),étcsokoládés szója drazsé (1),menta (1),étcsokoládé (1),csokoládé (1),körte (1),barnacukor (1),mazsola (1),szegfűszeg (1),szerecsndió (1),rízsliszt (1),olívaolaj (1),gyümölcs joghurt (1),reggeli (1),narancslé (1),Párizs (1),croissant (1),bögre (1),mikró (1),rozmaring (1),édesítő (1),baugette (1),rosé bor (1),bögrés süti (1),tapasztalat (1),reggel (1),süti (1),vörösbor (1),pékség (1),folyékony édesítő (1)

Utolsó kommentek

Követők

Kiss Barna