Egyre több helyen szerezhető be az édesburgonya. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá.
Sokféleképpen felhasználható. Leginkább köretként használjuk.
Ime egy más módon való felhasználása.
(Az ötletért köszönet a Szotyi művek-nek.)

Édesburgonyás torta, mogyorós édesburgonya krémmel

Hozzávalók (250ml-es csészével, 18cm-es tortaformához):

A tortához:

3/4 csésze sárga édesburgonya püré
1/2 csésze víz
1/4 csésze méz
1 ek balzsamecet
2 tk vaníliakivonat
1 csésze rizsliszt
1/3 csésze nyírfacukor (vagy eritrit, xilit, stevia)
1/3 csésze zsírszegény, cukrozatlan kakaó 
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
csipet só
3-5 evőkanál laktózmentes tej
1 tojás

A krémhez:

1/2 csésze sárga édesburgonya püré
1/3-1/2 csésze nyírfacukor (vagy eritrit, xilit, stevia)
1/4 csésze cukrozatlan kakaó
1/4 csésze házi mogyoróvaj*
csipet só
2-3 evőkanál laktózmentes tej
1 tk vaníliakivonat

Elkészítése

Az édesburgonyát (kb. 1 kg) megtisztítjuk, kockára vágjuk és 13- 15 perc alat puhára főzzük t. (A megtisztított és felaprított édesburgonyát süthetjük is. Alsó-felső sütéssel, 200 fokon előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt.)

A hőkezelt édesburgonyát villával összetörjük vagy krumplinyomóval kinyomjuk és hagyjuk kihűlni. Ha már langyos akkor turmixgépbe tesszük a pürét, a vizet, mézet, balzsamecetet, vaníliát, tojást és alaposan összeturmixoljuk. (Botmixerrel is kivállóan össze lehet dolgozni az alapanyagokat.)

Egy tálba összeszitáljuk a száraz alapanyagokat és hozzáaddjuk a leturmixolt masszát. Alaposan össezkeverjük.Ha nagyon sűrűnek tűnik a tészta alap, akkor néhány kanál tejjel folyósabbá tehetjük.

Egy 18 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk és 180'C-ra előmelegített légkeveréses sütőben, kb. 23-25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba) Hagyjuk teljesen kihűlni.

Amíg a tészta sül elkészítjük a krémet.
Az összes hozzávalót beletesszük egy turmixgépbe és addig turmixoljuk, amíg teljesen sima, krémes nem lesz. Botixerrel itt is helyettesíthetjük a turmixgépet. Az elkészített krémet felhasználásig hűtőbe teszzük.

Ha a torta kihűlt kenjük rá a krémet és díszitsük ízlés szerint.

Tipp:

Az alap torta természetesen más krémmel is kivállóan működik.

*Mogyoróvajat házilag viszonylag egyszerűen készíthetünk. Tegyünk sózatlan mogyorót egy aprítóba és addig aprítsuk amíg krémes mogyóróvajat nem kapunk.