Ennek a süteménynek az elkészítése egyszerű és mindössze néhány alapanyag szükséges hozzá.
Edit, aki már kóstolta azt mondta: "Mindenfele elfogultság nélkül isteni!!! A legjobban a reszelt citromhéj íze tetszett, ahogyan "meglepte" az embert az édes túrós tészta után. Se túl édes, se túl savanyú... Nagyon finom volt!"
Túrós-mákos kocka
Hozzávalók hat nagyobb kockához:
A piskótához
- 4 db közepes méretű tojás
- 80 g xilit vagy ennek megfelelő más édesítő
- 80 g darált mák
- egy csipet só
- késhegynyi szódabikarbóna
A túrókrémhez
- 400 g zsírszegény túró
- 5 evőkanál natúr joghurt
- néhány csepp folyékony édesítő (ízlés szerint)
- néhány csepp vaníliaaroma vagy őrölt vanília
- fél citrom reszelt héja
A díszítéshez
- egy kevés darált mák
- fél citrom vagy lime reszelt héja
Elkészítése:
A piskóta tészta készítése
- A szétválasztott tojások sárgáját az édesítővel kihabosítom.
- A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verem.
- A mákot és a szódabikarbónát összekeverem.
- A fehérjehabba beleforgatom a kihabosított tojássárgáját és a szódabikarbónás mákot.
- Az így elkészített piskóta masszát egy kb. 20 x 24 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe töltöm és elegyengetem.
- 180 fokos, előmelegített sütőben 15 percig (tűpróba) sütöm.
- Ha a piskóta tészta megsült félreteszem hülni.
Amíg a tészta sül, addig összeállítom a túrókrémet
- A krém hozzávalóit egy tálba összeöntöm és botmixerrel krémesítem. (annál jobb lesz a krém, minnél jobban sikerül a túrót krémes állagúra készíteni)
A krémes állagot light krémsajt hozzáadásával lehet még fokozni. (Én nem tettem hozzá.)
A sütemény összeállítása
- A kihült piskótalapot keresztben kettévágom. (A hosszabbik oldalára merőlegesen.)
- Az így kapott kb. 20 x 12 cm-es lapokat vízszintesen elvágom.
- A négy piskótalapot egyenként megkenem a túrókrémmel. (Érdemes egyenletesen elosztani a krémet a lapokra. Ha marad, akkor azt a tetejére teszem.)
- A megkent piskótalapokat egymásra helyezzük és kis időre a hűtőbe teszem. (Én a gyorsabb hűtés miatt kb 15 percre a mélyhűtőbe tettem.)
- A hűtőből kivéve a széleket levágom és felkockázom.
Azonnal fogyasztható..., de a hűtőbe visszatéve, tovább hűtve még finomabb.
#barnakonyhaja ...folytatása következik...
Utolsó kommentek