Ennek a süteménynek az elkészítése egyszerű és mindössze néhány alapanyag szükséges hozzá.
 

túró mák kocka sütemény citrom piskóta tojás

Edit, aki már kóstolta azt mondta: "Mindenfele elfogultság nélkül isteni!!!  A legjobban a reszelt citromhéj íze tetszett, ahogyan "meglepte" az embert az édes túrós tészta után. Se túl édes, se túl savanyú... Nagyon finom volt!"

Túrós-mákos kocka

Hozzávalók hat nagyobb kockához:

 A piskótához

  • 4 db közepes méretű tojás
  • 80 g xilit vagy ennek megfelelő más édesítő
  • 80 g darált mák
  • egy csipet só
  • késhegynyi szódabikarbóna

A túrókrémhez

  • 400 g zsírszegény túró
  • 5 evőkanál natúr joghurt
  • néhány csepp folyékony édesítő (ízlés szerint)
  • néhány csepp vaníliaaroma vagy őrölt vanília
  • fél citrom reszelt héja

A díszítéshez

  • egy kevés darált mák
  • fél citrom vagy lime reszelt héja

Elkészítése:

A piskóta tészta készítése

  1. A szétválasztott tojások sárgáját az édesítővel kihabosítom.
  2. A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verem.
  3. A mákot és a szódabikarbónát összekeverem.
  4. A fehérjehabba beleforgatom a kihabosított tojássárgáját és a szódabikarbónás mákot.
  5. Az így elkészített piskóta masszát egy kb. 20 x 24 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe töltöm és elegyengetem.
  6. 180 fokos, előmelegített sütőben 15 percig (tűpróba) sütöm.
  7. Ha a piskóta tészta megsült félreteszem hülni.

Amíg a tészta sül, addig összeállítom a túrókrémet

  1. A krém hozzávalóit egy tálba összeöntöm és botmixerrel krémesítem. (annál jobb lesz a krém, minnél jobban sikerül a túrót krémes állagúra készíteni)

A krémes állagot light krémsajt hozzáadásával lehet még fokozni. (Én nem tettem hozzá.)

A sütemény összeállítása

  1. A kihült piskótalapot keresztben kettévágom. (A hosszabbik oldalára merőlegesen.)
  2. Az így kapott kb. 20 x 12 cm-es lapokat vízszintesen elvágom.
  3. A négy piskótalapot egyenként megkenem a túrókrémmel. (Érdemes egyenletesen elosztani a krémet a lapokra. Ha marad, akkor azt a tetejére teszem.)
  4.  A megkent piskótalapokat egymásra helyezzük és kis időre a hűtőbe teszem. (Én a gyorsabb hűtés miatt kb 15 percre a mélyhűtőbe tettem.)
  5. A hűtőből kivéve a széleket levágom és felkockázom.

Azonnal fogyasztható..., de a hűtőbe visszatéve, tovább hűtve még finomabb.
 

#barnakonyhaja ...folytatása következik...