Egyszerű, könnyen elkészíthető sós sütemény. A falatkák elkészítése babra munka, de kis gyakorlattal 15-20 perc alatt a végére lehet érni.

Sajtos (sajtos-sonkás) falatok

Hozzávalók:

  • 1 csomag sütőpapírra tekert friss levelestészta (Sajnos nem volt időm a tészta házilagos elkészítésére, ezért használtam kész tésztát.)
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 tojás
  • 2 mokkáskanál szezámmag
  • 1 pici só
  • (1-2 szelet füstölt sonka)

Elkészítése:

  1. A levelestésztát kitekerem, megkenem vékonyan mustárral, enyhén megsózom és megkenem a felvert tojással.
  2. A sajtból kis hasábokat vágok. (kb. 2 cm x 0,5 cm x 0,5 cm)
  3. A tésztát hosszában elfelezem, majd a két fél tésztát feldarabolom kis egyenlő szárú háromszögekre, amelyekbe majd a kis sajthasábokat tekerni fogom.
  4. Egy háromszögbe egy sajtot teszek és a szélesebb feléről kezdve feltekerem. (Ha van otthon sonka, akkor érdemes egy-egy picike sonka csíkot is tenni a sajt mellé és úgy feltekerni. Én fele- fele arányban készítettem csak sajtosat és sajtos-sonkásat.) A feltekert falatkákat szilikonos sütőlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
    Nekem 39 db falatkát sikerült készítenem egy csomag leveles tésztából.
  5. A falatkák tetejét megkenem a maradék felvert tojással és reszelt sajtot és/vagy szezámmagot szórok rájuk.
    Én a sajtos falatkákra csak sajtot szórtam és a sajtos-sonkásokra pedig szezámmagot és sajtot, hogy meg lehessen őket különböztetni.
  6. 180 fokon, előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütöm.

Frissen a legfinomabb, de a barátaim nem panaszkodtak akkor sem, amikor a sütés után két órával kínáltam őket vele.

Tippek: 

  • Természetesen lehet nagyobb falatokat is készíteni, akkor azokhoz nagyobb darab sajtot és/vagy sonkát érdemes használni.
  • A tésztát nem feltétlenül kell megkenni mustárral, annélkül is finom, de nekem most ez volt a koncepcióm.

#barnakonyhaja ...folytatása következik...